Kaczka z tortillą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1170
Kaczka z tortillą
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 łyżek oleju
  • 3 placki tortilli
  • 3 piersi z kaczki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól
  • Sos:
  • 3 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki wody mineralnej niegazowanej
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Opis przygotowania:

Rozmaryn umyć i osączyć z wody. Placki tortilli wysmarować letnią wodą, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić z obu stron na średnim ogniu. Potem ściągnąć je z patelni. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojone w cienkie plastry piersi z kaczki. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć je do miękkości. Kiedy zmięknie ściągnąć je z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na zrumienione wcześniej tortille.

Przygotować sos: sos hoisin przelać do miski, wlać do niego modę mineralna, olej sezamowy i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu polać nim mięso na tortilli. Wszystko udekorować gałązką świeżego rozmarynu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów