Kaczka z tortillą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1170
Składniki:
- 6 łyżek oleju
- 3 placki tortilli
- 3 piersi z kaczki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 szklanki letniej wody
- gałązka świeżego rozmarynu
- sól
- Sos:
- 3 łyżki sosu hoisin
- 2 łyżki wody mineralnej niegazowanej
- 1 łyżka oleju sezamowego
Opis przygotowania:
Rozmaryn umyć i osączyć z wody. Placki tortilli wysmarować letnią wodą, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić z obu stron na średnim ogniu. Potem ściągnąć je z patelni. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojone w cienkie plastry piersi z kaczki. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć je do miękkości. Kiedy zmięknie ściągnąć je z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na zrumienione wcześniej tortille.
Przygotować sos: sos hoisin przelać do miski, wlać do niego modę mineralna, olej sezamowy i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu polać nim mięso na tortilli. Wszystko udekorować gałązką świeżego rozmarynu.
Przygotować sos: sos hoisin przelać do miski, wlać do niego modę mineralna, olej sezamowy i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu polać nim mięso na tortilli. Wszystko udekorować gałązką świeżego rozmarynu.
Komentarze (0)