Kaczka duszona z grzybami i makaronem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2686
Składniki:
- 40 g makaronu
- 5 dag suszonych grzybów
- 4 łyżki masła wstążki
- 2 marchewki
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 0,5 szklanki śmietany
- 0,5 l bulionu warzywnego z kostki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Grzyby opłukać, namoczyć w 0,5 l wody na 2 godziny, po czym gotować przez około 20 minut na małym ogniu w wodzie, w której się moczyły. Kaczkę umyć pod bieżącą wodą, osączyć, natrzeć pieprzem oraz solą, włożyć do brytfanki z masłem i dusić pod przykryciem w całości. Do kaczki dodać pokrojoną drobno cebulę, ugotowane grzyby, pokrojoną w krążki marchew i paprykę. Podlewać mięso wywarem z gotowanych grzybów. Kiedy kaczka będzie miękka, wyciągnąć ją z brytfanki, przestudzić, podzielić na porcje, usuwając kości. Do pozostawionego sosu z pieczenia mięsa dodać śmietanę, mąkę, następnie dokładnie wymieszać, dodać porcje mięsa i zagotować. Przygotować 0,5 l bulionu warzywnego z kostki, dodać do tego makaron i doprawić do smaku solą. Zagotować, po czym makaron wymieszać z połową bulionu i wymieszać z kaczką. Następnie całość przełożyć na talerz.
Komentarze (0)