Kaczka duszona z grzybami i makaronem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1844
Kaczka duszona z grzybami i makaronem
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g makaronu
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 4 łyżki masła wstążki
  • 2 marchewki
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 0,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Grzyby opłukać, namoczyć w 0,5 l wody na 2 godziny, po czym gotować przez około 20 minut na małym ogniu w wodzie, w której się moczyły. Kaczkę umyć pod bieżącą wodą, osączyć, natrzeć pieprzem oraz solą, włożyć do brytfanki z masłem i dusić pod przykryciem w całości. Do kaczki dodać pokrojoną drobno cebulę, ugotowane grzyby, pokrojoną w krążki marchew i paprykę. Podlewać mięso wywarem z gotowanych grzybów. Kiedy kaczka będzie miękka, wyciągnąć ją z brytfanki, przestudzić, podzielić na porcje, usuwając kości. Do pozostawionego sosu z pieczenia mięsa dodać śmietanę, mąkę, następnie dokładnie wymieszać, dodać porcje mięsa i zagotować. Przygotować 0,5 l bulionu warzywnego z kostki, dodać do tego makaron i doprawić do smaku solą. Zagotować, po czym makaron wymieszać z połową bulionu i wymieszać z kaczką. Następnie całość przełożyć na talerz.

0 komenatrzy

Podobne przepisy