Kaczka z ziemniakami i sosem winogronowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2476
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 0,5 kg ziemniaków
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
- Na sos winogronowy:
- 25 g zielonego winogrona
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tłuczonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 szklanki czerwonego wina półsłodkiego
Opis przygotowania:
Szczypiorek oraz mięso z kaczki umyć i osaczyć z wody. Szczypiorek posiekać drobno. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym przełożyć do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Do odcedzonych ziemniaków dodać 1 łyżkę masła, pokrojony szczypiorek i razem ubić. Ubite wyłożyć na talerz. Piersi z kaczki oprószyć pieprzem, solą, suszonym tymiankiem i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienione ściągnąć z patelni.
Przygotować sos winogronowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać przetarty miąższ z winogron, tłuczone orzechy włoskie i wlać wino czerwone. Całość doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać. Następnie dodać zrumienione wcześniej mięso i dusić pod przykryciem do miękkości na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć wszystko z ognia i dodać do ziemniaków na talerzu.
Przygotować sos winogronowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać przetarty miąższ z winogron, tłuczone orzechy włoskie i wlać wino czerwone. Całość doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać. Następnie dodać zrumienione wcześniej mięso i dusić pod przykryciem do miękkości na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć wszystko z ognia i dodać do ziemniaków na talerzu.
Komentarze (0)