Persymona w karmelu z orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 393
Składniki:
- 4 persymony
- 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
- świeża mięta do dekoracji
- Karmel:
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki wody
Opis przygotowania:
Persymony oraz miętę umyć i odsączyć z wody. Następnie persymony obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na duże kawałki i przełożyć go na talerz.
Przygotować karmel: na patelnię przesypać brązowy cukier, polać go 2 łyżkami wody i podgrzewać na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy zmniejszyć ogień i dusić do chwili, aż całość zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia, polać tym owoce na talerzu, posypać tłuczonymi orzechami laskowymi i udekorować świeżą miętą.
Przygotować karmel: na patelnię przesypać brązowy cukier, polać go 2 łyżkami wody i podgrzewać na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy zmniejszyć ogień i dusić do chwili, aż całość zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia, polać tym owoce na talerzu, posypać tłuczonymi orzechami laskowymi i udekorować świeżą miętą.
Komentarze (0)