Persymona w karmelu z orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 393
Persymona w karmelu z orzechami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 4 persymony
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • świeża mięta do dekoracji
  • Karmel:
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki wody

Opis przygotowania:

Persymony oraz miętę umyć i odsączyć z wody. Następnie persymony obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na duże kawałki i przełożyć go na talerz.

Przygotować karmel: na patelnię przesypać brązowy cukier, polać go 2 łyżkami wody i podgrzewać na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy zmniejszyć ogień i dusić do chwili, aż całość zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia, polać tym owoce na talerzu, posypać tłuczonymi orzechami laskowymi i udekorować świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów