Gofry kakaowe z arbuzem, persymoną i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1856
Składniki:
- 200 g miąższu z arbuza
- 200 g białego sera twarogowego
- 2 persymony
- 2 łyżki oleju go wysmarowania gofrownicy
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka rozpuszczonej margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Persymonę umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Miąższ z arbuza również pokroić na kawałki i dodać do pokrojonej persymony. Następnie ser biały pokroić w plastry i dodać do składników na talerzu.
Przygotować ciasto: mąką przesypać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Wlać do tego roztopioną margarynę oraz jogurt i całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki.
Rozgrzać gofrownice, wysmarować ją olejem i chochelką przelać do niej zmiksowane składniki. Piec przez 3 minuty w zamkniętej gofrownicy, po czym wyciągnąć je i dodać do całości.
Przygotować ciasto: mąką przesypać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Wlać do tego roztopioną margarynę oraz jogurt i całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki.
Rozgrzać gofrownice, wysmarować ją olejem i chochelką przelać do niej zmiksowane składniki. Piec przez 3 minuty w zamkniętej gofrownicy, po czym wyciągnąć je i dodać do całości.
Komentarze (0)