Kaczka z makaronem ryżowym i brokułem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3012
Kaczka z makaronem ryżowym i brokułem
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z kaczki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżka płynnego miodu lipowego
  • 1 czerwonego octu winnego
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego kopru włoskiego
  • sól
  • pieprz
  • 1 fioletowy brokuł
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sezamu

Opis przygotowania:

Mięso kaczki oraz brokuła umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki, po czym zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Piersi z kaczki przełożyć do rondla, oprószyć je pieprzem, solą, koprem włoskim i mieloną papryką. Sos sojowy wymieszać z płynnym miodem, octem winnym i zalać tym oproszone mięso. Następnie dodać do tego gwiazdkę anyżu i całość odstawić na 20 minut, aby mięso nasiąkło marynatą. Po tym czasie rozgrzać olej na patelni, dodać osączone z marynaty mięso i smażyć do miękkości z obu stron. Gotowe ściągnąć z ognia, pokroić na plastry i trzymać w ciepłym. Makaron ryżowy przełożyć do rondla, zalać go bulionem warzywnym oraz marynatą z mięsa i ugotować do miękkości. Ugotowany przelać ze wszystkimi składnikami na talerz. Dodać do tego ugotowany wcześniej fioletowy brokuł oraz upieczone piersi z kaczki. Wszystko posypać sezamem i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów