Kaczka z makaronem ryżowym i brokułem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3012
Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego z kostki
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kaczki
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 łyżka płynnego miodu lipowego
- 1 czerwonego octu winnego
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonego kopru włoskiego
- sól
- pieprz
- 1 fioletowy brokuł
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sezamu
Opis przygotowania:
Mięso kaczki oraz brokuła umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki, po czym zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Piersi z kaczki przełożyć do rondla, oprószyć je pieprzem, solą, koprem włoskim i mieloną papryką. Sos sojowy wymieszać z płynnym miodem, octem winnym i zalać tym oproszone mięso. Następnie dodać do tego gwiazdkę anyżu i całość odstawić na 20 minut, aby mięso nasiąkło marynatą. Po tym czasie rozgrzać olej na patelni, dodać osączone z marynaty mięso i smażyć do miękkości z obu stron. Gotowe ściągnąć z ognia, pokroić na plastry i trzymać w ciepłym. Makaron ryżowy przełożyć do rondla, zalać go bulionem warzywnym oraz marynatą z mięsa i ugotować do miękkości. Ugotowany przelać ze wszystkimi składnikami na talerz. Dodać do tego ugotowany wcześniej fioletowy brokuł oraz upieczone piersi z kaczki. Wszystko posypać sezamem i podawać do spożycia.
Komentarze (0)