Kaczka w winie z makaronem ryżowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2045
Składniki:
- 50 ml czerwonego wina półwytrawnego Obello Rosso Bonarda
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 2 piersi z kaczki
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka przypraw do drobiu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać oproszone pieprzem, solą oraz przyprawą do drobiu piersi kaczki i zrumienić z obu stron. Dodać do tego pokrojony imbir, wlać wino czerwone i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. Następnie ściągnąć z ognia, podzielić na porcje i razem z wytworzonym sosem przełożyć na talerz. Makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)