Kaczka w winie z makaronem ryżowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2045
Kaczka w winie z makaronem ryżowym
fot. goosmurf / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 ml czerwonego wina półwytrawnego Obello Rosso Bonarda
  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka przypraw do drobiu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać oproszone pieprzem, solą oraz przyprawą do drobiu piersi kaczki i zrumienić z obu stron. Dodać do tego pokrojony imbir, wlać wino czerwone i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. Następnie ściągnąć z ognia, podzielić na porcje i razem z wytworzonym sosem przełożyć na talerz. Makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów