Kaczka z makaronem i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1450
Składniki:
- 200 g smażonego sera wielkopolskiego
- 30 g makaronu penne
- 2 piersi z kaczki
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka przypraw do drobiu
- pęczek zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na małe kawałki. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i przypraw do drobiu, wymieszać i smażyć do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, wrzucić do tego ugotowany makaron, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Do smażonych składników dodać ser smażony, po czym wszystko jeszcze raz wymieszać i smażyć do czasu, aż ser się rozpuści. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki i bułką tartą.
Komentarze (0)