Kaczka z makaronem i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1450
Kaczka z makaronem i serem
fot. BrownGuacamole / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g smażonego sera wielkopolskiego
  • 30 g makaronu penne
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka przypraw do drobiu
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na małe kawałki. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i przypraw do drobiu, wymieszać i smażyć do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, wrzucić do tego ugotowany makaron, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Do smażonych składników dodać ser smażony, po czym wszystko jeszcze raz wymieszać i smażyć do czasu, aż ser się rozpuści. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki i bułką tartą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów