Dzika kaczka z malinami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2726

Składniki:

  • 1 kaczka do 1,5 kg
  • 1 cebula
  • 1 szklanka malin
  • 3 łyżeczki czerwonego wina wytrawnego
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka konfitury z żurawin
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka rozmarynu
  • olej do smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Ze sprawionej i oczyszczonej z piór i wnętrzności kaczki odciąć piersi i nogi, posolić, posypać rozmarynem. Rozgrzać olej na patelni, ułożyć na niego mięso i przypiec przez 5 minut. Przypieczone wyciągnąć, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i piec w piekarniku w temperaturze 240 stopni przez 10 minut. Upieczone pozostawić w cieple z wyłączonym piekarnikiem.

W tym czasie przygotować sos: 1 łyżkę masła, rozpuścić na patelni, dodać do niego obraną i posiekaną drobno cebulę, przecier pomidorowy, żurawinę, musztardę, wino. Całość wymieszać, wlać śmietanę, doprawić do smaku i zagotować. Mięso wyciągnąć z piekarnika ułożyć na talerzu, zalać je sosem i posypać malinami. Podajemy na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów