Dzika kaczka z malinami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2872
Składniki:
- 1 kaczka do 1,5 kg
- 1 cebula
- 1 szklanka malin
- 3 łyżeczki czerwonego wina wytrawnego
- 3/4 szklanki śmietany
- 1 łyżeczka konfitury z żurawin
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka rozmarynu
- olej do smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Ze sprawionej i oczyszczonej z piór i wnętrzności kaczki odciąć piersi i nogi, posolić, posypać rozmarynem. Rozgrzać olej na patelni, ułożyć na niego mięso i przypiec przez 5 minut. Przypieczone wyciągnąć, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i piec w piekarniku w temperaturze 240 stopni przez 10 minut. Upieczone pozostawić w cieple z wyłączonym piekarnikiem.
W tym czasie przygotować sos: 1 łyżkę masła, rozpuścić na patelni, dodać do niego obraną i posiekaną drobno cebulę, przecier pomidorowy, żurawinę, musztardę, wino. Całość wymieszać, wlać śmietanę, doprawić do smaku i zagotować. Mięso wyciągnąć z piekarnika ułożyć na talerzu, zalać je sosem i posypać malinami. Podajemy na gorąco.
W tym czasie przygotować sos: 1 łyżkę masła, rozpuścić na patelni, dodać do niego obraną i posiekaną drobno cebulę, przecier pomidorowy, żurawinę, musztardę, wino. Całość wymieszać, wlać śmietanę, doprawić do smaku i zagotować. Mięso wyciągnąć z piekarnika ułożyć na talerzu, zalać je sosem i posypać malinami. Podajemy na gorąco.
Komentarze (0)