Jabłka w cieście z lodami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2454
Jabłka w cieście z lodami
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 jabłka Alwa
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki mleka 2%

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie w pokrojonych plastrach wydrążyć gniazda nasienne, a miąższ oprószyć cynamonem.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem Do wymieszanych składników wlać mleko, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany.

W zmiksowanych składnikach zanurzyć jabłka z cynamonem, przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Dodać do tego lody waniliowe i wszystko polać syropem klonowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów