Jabłka w cieście z lodami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2689
Składniki:
- 2 jabłka Alwa
- 2 gałki lodów waniliowych
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 0,5 szklanki mleka 2%
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie w pokrojonych plastrach wydrążyć gniazda nasienne, a miąższ oprószyć cynamonem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem Do wymieszanych składników wlać mleko, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany.
W zmiksowanych składnikach zanurzyć jabłka z cynamonem, przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Dodać do tego lody waniliowe i wszystko polać syropem klonowym.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem Do wymieszanych składników wlać mleko, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany.
W zmiksowanych składnikach zanurzyć jabłka z cynamonem, przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Dodać do tego lody waniliowe i wszystko polać syropem klonowym.
Komentarze (0)