Sutlac

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4771
Sutlac
fot. ?nci Mercan / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki mleka 2%
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Mleko przelać do rondla i roztrzepać trzepaczką z mąką ryżowa, żółtkiem i cukrem pudrem. Do roztrzepanych składników dodać tartą gałkę muszkatołową, mielony imbir, cynamon i dokładnie wymieszać, po czym zalać tym odparowany ryż w naczyniu. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)