Sutlac
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4771
Składniki:
- 2 szklanki mleka 2%
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 żółtko jajka
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Mleko przelać do rondla i roztrzepać trzepaczką z mąką ryżowa, żółtkiem i cukrem pudrem. Do roztrzepanych składników dodać tartą gałkę muszkatołową, mielony imbir, cynamon i dokładnie wymieszać, po czym zalać tym odparowany ryż w naczyniu. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)