Kaczka z jajkiem i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1720
Składniki:
- 30 g wędzonego boczku
- 4 udka kacze
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
- 2 pęczki szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki przypraw do drobiu
- pęczek drobnego szczypiorku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Opis przygotowania:
Warzywa oraz udka kacze dokładnie umyć i osączyć z wody. Udka kacze oprószyć pieprzem, solą i przyprawą do drobiu. Następnie smażyć do miękkości na średnim ogniu na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojony na kawałki szpinak oraz obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do mięsa na talerzu. Jajka przełożyć do rondla, zalać je 1 l wody, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)