Udka w winogronach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2657
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 600 g ziemniaków
- 100 g winogron
- 80 g marchwi
- 80 g kalafiora
- 80 g cukinii
- 80 g masła
- 50 g cebuli
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 szklanka czerwonego wina
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Udka kurczaka, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, pieprzem i przysmażyć na połowie masła. Następnie zalać bulionem wymieszanym z połową szklanki wina i gotować 30 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do drugiego naczynia, zalać połową wina i gotować przez 5 minut. Kiedy udka będą miękkie - dodać do nich cebulę z winem i zagotować. Pozostałe warzywa umyć, pokroić na małe kawałki, kalafiora podzielić na różyczki, zalać lekko osolona wodą i blanszować do 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć pokroić w plastry i usmażyć na maśle. Winogrona umyć, usunąć z nich pestki, wrzucić na 3 minuty na patelnię. Ugotowane udka ułożyć na talerze, na nich położyć winogrona, obok plastry smażonych ziemniaków i warzywa. Gotowe danie podajemy na gorąco.
Komentarze (0)