Udka w winogronach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2657
Udka w winogronach
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 600 g ziemniaków
  • 100 g winogron
  • 80 g marchwi
  • 80 g kalafiora
  • 80 g cukinii
  • 80 g masła
  • 50 g cebuli
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Udka kurczaka, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, pieprzem i przysmażyć na połowie masła. Następnie zalać bulionem wymieszanym z połową szklanki wina i gotować 30 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do drugiego naczynia, zalać połową wina i gotować przez 5 minut. Kiedy udka będą miękkie - dodać do nich cebulę z winem i zagotować. Pozostałe warzywa umyć, pokroić na małe kawałki, kalafiora podzielić na różyczki, zalać lekko osolona wodą i blanszować do 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć pokroić w plastry i usmażyć na maśle. Winogrona umyć, usunąć z nich pestki, wrzucić na 3 minuty na patelnię. Ugotowane udka ułożyć na talerze, na nich położyć winogrona, obok plastry smażonych ziemniaków i warzywa. Gotowe danie podajemy na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów