Kabaczki zielone zapiekane z żurawiną i pomarańczą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2221
Kabaczki zielone zapiekane z żurawiną i pomarańczą
fot. The Gifted Photographer / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 20 g żurawiny suszonej
  • 4 kabaczki zielone (małe)
  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Kabaczki umyć, przekroić na połowy i usunąć pestki. Cukier puder rozpuścić w 1 szklance letniej wody, dodać żurawinę i moczyć przez 15 minut. Po tym czasie osączyć z wody. Pomarańcze obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałeczki i wymieszać z osączona żurawiną. Następnie wymieszane składniki przełożyć w miejsce pestek kabaczka, wstawić do piekarnika i piec w temp. 190 do miękkości. Potem wszystko wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów