Indyk z żurawiną i pomarańczą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2387
Składniki:
- 2 szklanki suszonej żurawiny
- 2 pomarańcze
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 piersi z indyka
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso z indyka oraz pomarańcze umyć i osączyć z wody. Suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, po czym posiekać drobno i przełożyć do miski. Pomarańcze obrać ze skóry, a miąższ wraz z sokiem wycisnąć przez sitko i dodać do posiekanej żurawiny. Następnie piersi z indyka przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane mięso odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do składników w misce. Całość przełożyć do rondla, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukru, wsypać mielony cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko zalać 1 szklanką wody, wymieszać, postawić na średnim ogniu i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)