Indyk z żurawiną i pomarańczą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2387
Indyk z żurawiną i pomarańczą
fot. ukanda / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 pomarańcze
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 piersi z indyka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso z indyka oraz pomarańcze umyć i osączyć z wody. Suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, po czym posiekać drobno i przełożyć do miski. Pomarańcze obrać ze skóry, a miąższ wraz z sokiem wycisnąć przez sitko i dodać do posiekanej żurawiny. Następnie piersi z indyka przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane mięso odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do składników w misce. Całość przełożyć do rondla, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukru, wsypać mielony cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko zalać 1 szklanką wody, wymieszać, postawić na średnim ogniu i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów