Kabaczki z patisonami nadziewane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1256
Kabaczki z patisonami nadziewane
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g sera ricotta
  • 100 g tartego parmezanu
  • 100 g czarnych oliwek w zlewie
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 4 białe patisony
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 młode kabaczki
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Kabaczki oraz patisony przekroić na połowy i wydrążyć z nich nasiona. Suszoną żurawiną sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Następnie ser ricotta przesypać do miski i wymieszać go z tartym parmezanem. Dodać do tego sparzoną wcześniej suszoną żurawinę, osączone z zalewy i pokrojone drobno oliwki oraz posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu czarnego, dobrze wymieszać i przełożyć do wydrążonych wcześniej warzyw. Wszystko skropić oliwą z oliwek, przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż warzywa będą miękkie. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów