Kabaczki z patisonami nadziewane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1256
Składniki:
- 400 g sera ricotta
- 100 g tartego parmezanu
- 100 g czarnych oliwek w zlewie
- 50 g suszonej żurawiny
- 4 białe patisony
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 młode kabaczki
- 1 szklanka wrzącej wody
- natka zielonej pietruszki
- pieprz czarny mielony
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Kabaczki oraz patisony przekroić na połowy i wydrążyć z nich nasiona. Suszoną żurawiną sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Następnie ser ricotta przesypać do miski i wymieszać go z tartym parmezanem. Dodać do tego sparzoną wcześniej suszoną żurawinę, osączone z zalewy i pokrojone drobno oliwki oraz posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu czarnego, dobrze wymieszać i przełożyć do wydrążonych wcześniej warzyw. Wszystko skropić oliwą z oliwek, przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż warzywa będą miękkie. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)