Grillowany schabowy z ziemniakami i patisonami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1891
Grillowany schabowy z ziemniakami i patisonami
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 10 małych patisonów
  • 4 ziemniaki
  • 2 kotlety schabowe z kością
  • 2 pieczarki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mleka koziego
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, mięso oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Patisony przełożyć do rondla, zalać je 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry pokroić w cienkie plastry, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone, osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i dodać do patisonów na talerzu. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Następnie kotlety schabowe skropić oliwą z oliwek, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Na kotlety nałożyć pokrojone wcześniej pieczarki i razem grillować do miękkości mięsa. Upieczone mięso z pieczarkami dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem i polać mlekiem kozim.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów