Grillowany schabowy z ziemniakami i patisonami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2092
Składniki:
- 10 małych patisonów
- 4 ziemniaki
- 2 kotlety schabowe z kością
- 2 pieczarki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mleka koziego
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- pęczek drobnego szczypiorku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, mięso oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Patisony przełożyć do rondla, zalać je 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry pokroić w cienkie plastry, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone, osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i dodać do patisonów na talerzu. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Następnie kotlety schabowe skropić oliwą z oliwek, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Na kotlety nałożyć pokrojone wcześniej pieczarki i razem grillować do miękkości mięsa. Upieczone mięso z pieczarkami dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem i polać mlekiem kozim.
Komentarze (0)