Kabaczek nadziewany
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 7314
Składniki:
- 1 duży kabaczek
- 1 jajko
- 1/2 torebki mrożonej włoszczyzny
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 80 dkg mięsa mielonego z indyka
- 3 łyżki bułki tartej
- majeranek
- Na sos:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków bazylii
- 40 dkg przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz cukier
- olej
Opis przygotowania:
Kabaczka umyć, osuszyć, odciąć jeden koniec i wydrążyć środek. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić do niego obraną i drobno pokrojoną cebulę, czosnek i włoszczyznę. Dusić pod przykryciem do 8 minut. Następnie odstawić do ostygnięcia. Do odstawionych warzyw dodać mięso mielone, wbić jajko, dodać bułkę tartą, majeranek, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać i napełnić tym wydrążonego kabaczka. Kabaczka zawinąć w wysmarowaną tłuszczem folię aluminiową, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze do 200 stopni C. Kabaczek powinien być miękki.
Przygotować sos: Wlać 1 łyżkę oleju na patelnię, pokroić drobno cebulę, czosnek i zeszklić na małym ogniu. Cebulę z czosnkiem zalać przecierem pomidorowym, wymieszać, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Sos zagotować przez 5 minut.
Upieczonego kabaczka wyciągnąć z piekarnika, odwinąć folię i ułożyć do na talerzu. Następnie zalać go sosem i obsypać listkami bazylii.
Przygotować sos: Wlać 1 łyżkę oleju na patelnię, pokroić drobno cebulę, czosnek i zeszklić na małym ogniu. Cebulę z czosnkiem zalać przecierem pomidorowym, wymieszać, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Sos zagotować przez 5 minut.
Upieczonego kabaczka wyciągnąć z piekarnika, odwinąć folię i ułożyć do na talerzu. Następnie zalać go sosem i obsypać listkami bazylii.
Komentarze (1)
Polecam ,pyszne(nie dawałem włoszczyzny)