Kabaczek nadziewany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 7314

Składniki:

  • 1 duży kabaczek
  • 1 jajko
  • 1/2 torebki mrożonej włoszczyzny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 80 dkg mięsa mielonego z indyka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • majeranek
  • Na sos:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków bazylii
  • 40 dkg przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz cukier
  • olej

Opis przygotowania:

Kabaczka umyć, osuszyć, odciąć jeden koniec i wydrążyć środek. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić do niego obraną i drobno pokrojoną cebulę, czosnek i włoszczyznę. Dusić pod przykryciem do 8 minut. Następnie odstawić do ostygnięcia. Do odstawionych warzyw dodać mięso mielone, wbić jajko, dodać bułkę tartą, majeranek, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać i napełnić tym wydrążonego kabaczka. Kabaczka zawinąć w wysmarowaną tłuszczem folię aluminiową, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze do 200 stopni C. Kabaczek powinien być miękki.

Przygotować sos: Wlać 1 łyżkę oleju na patelnię, pokroić drobno cebulę, czosnek i zeszklić na małym ogniu. Cebulę z czosnkiem zalać przecierem pomidorowym, wymieszać, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Sos zagotować przez 5 minut.

Upieczonego kabaczka wyciągnąć z piekarnika, odwinąć folię i ułożyć do na talerzu. Następnie zalać go sosem i obsypać listkami bazylii.

Komentarze (1)

Polecam ,pyszne(nie dawałem włoszczyzny)

Podobne przepisy

Więcej przepisów