Kurczak z miętą, sezamem i kozieradką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2489
Kurczak z miętą, sezamem i kozieradką
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 g kiełków kozieradki
  • 4 udka wędzone udka z kurczaka
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka gotowego sosu sojowego jasnego
  • garść świeżej mięty
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięte umyć i osączyć z wody. Kiełki kozieradki sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osaczyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Miętę, natkę zielonej pietruszki oraz papryczkę chili pokroić drobno i połączyć z kiełkami. Udka kurczaka pozbawić kości, potem rozdrobnić na drobne kawałki i dodać pozostałych do składników. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do tego sezam, po czym całość zalać sokiem z limonki i sosem sojowym. Następnie dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów