Kurczak z miętą, sezamem i kozieradką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2489
Składniki:
- 5 g kiełków kozieradki
- 4 udka wędzone udka z kurczaka
- 2 papryczki chili
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka gotowego sosu sojowego jasnego
- garść świeżej mięty
- natka zielonej pietruszki
- sól
- biały pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięte umyć i osączyć z wody. Kiełki kozieradki sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osaczyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Miętę, natkę zielonej pietruszki oraz papryczkę chili pokroić drobno i połączyć z kiełkami. Udka kurczaka pozbawić kości, potem rozdrobnić na drobne kawałki i dodać pozostałych do składników. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do tego sezam, po czym całość zalać sokiem z limonki i sosem sojowym. Następnie dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)