Ka'ak
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1066
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 120 ml letniego mleka 2%
- 100 g mielonych daktyli
- 100 g tłuczonych pistacji
- 2 łyżeczki sezamu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki mielonego anyżu
- Glazura:
- 3 łyżki mleka 2%
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Do miski wsypać mąkę i wymieszać ją z cukrem, anyżem i proszkiem do pieczenia. Następnie wbić do tego jajko, wlać letnie mleko, dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Wymieszać je z mielonymi daktylami i pistacjami. Całość zawinąć w jeden, długi rulon o grubości około 3 cm i uformować z niego okręgi, które następnie należy połączyć ze sobą. Wszystko obsypać sezamem i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przygotować glazurę: mleko przelać do kubka, wsypać do niego cukier puder, dokładnie wymieszać, po czym rozsmarować pędzelkiem po gorącym jeszcze cieście i wszystko pozostawić do ostygnięcia.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przygotować glazurę: mleko przelać do kubka, wsypać do niego cukier puder, dokładnie wymieszać, po czym rozsmarować pędzelkiem po gorącym jeszcze cieście i wszystko pozostawić do ostygnięcia.
Komentarze (0)