Pasta fasolowa z sezamem i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1349
Pasta fasolowa z sezamem i pomidorami
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku z limonki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Pasta:
  • 300 g fasoli Jaś
  • 100 g sezamu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Następnie pokrojone wcześniej składniki, bez natki zielonej pietruszki, zmieszać ze sobą w jednej misce.

Przygotować pastę: fasolą przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i smażyć go na średnim ogniu przez 40 sekund. Po tym czasie sezam ściągnąć z ognia, przesypać do miksera, po czym wlać do tego olej sezamowy i razem zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanych składników dodać obrany ze skóry czosnek i ugotowaną fasolę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i ponownie zmiksować mikserem, po czym wyłożyć na talerz i nałożyć na to pokrojone warzywa z miski.

Wszystko posypać natką zielonej pietruszki i polać sokiem z limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów