Pasta fasolowa z sezamem i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1349
Składniki:
- 2 pomidory
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 1 cebula
- 1 łyżka soku z limonki
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Pasta:
- 300 g fasoli Jaś
- 100 g sezamu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Następnie pokrojone wcześniej składniki, bez natki zielonej pietruszki, zmieszać ze sobą w jednej misce.
Przygotować pastę: fasolą przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i smażyć go na średnim ogniu przez 40 sekund. Po tym czasie sezam ściągnąć z ognia, przesypać do miksera, po czym wlać do tego olej sezamowy i razem zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanych składników dodać obrany ze skóry czosnek i ugotowaną fasolę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i ponownie zmiksować mikserem, po czym wyłożyć na talerz i nałożyć na to pokrojone warzywa z miski.
Wszystko posypać natką zielonej pietruszki i polać sokiem z limonki.
Przygotować pastę: fasolą przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i smażyć go na średnim ogniu przez 40 sekund. Po tym czasie sezam ściągnąć z ognia, przesypać do miksera, po czym wlać do tego olej sezamowy i razem zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanych składników dodać obrany ze skóry czosnek i ugotowaną fasolę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i ponownie zmiksować mikserem, po czym wyłożyć na talerz i nałożyć na to pokrojone warzywa z miski.
Wszystko posypać natką zielonej pietruszki i polać sokiem z limonki.
Komentarze (0)