Fabada fasolowa z szynką i kaszanką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2776
Fabada fasolowa z szynką i kaszanką
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g dużej fasoli
  • 20 g wędzonej szynki
  • 4 liście młodej kapusty
  • 2 pęta kaszanki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchew
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę namoczyć na 4 godziny, następnie gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Do fasoli dodać pokrojoną na kawałki marchew, szynkę pokrojoną w dużą kostkę i cebulę. Liście kapusty opłukać, pokroić na kawałki i dodać do zupy. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dodać pokrojoną w plastry kaszankę, wymieszać i zagotować. Następnie ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów