Jiaozi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2429
Składniki:
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 200 ml letniej wody
- 150 ml gotowego sosu sojowego ciemnego
- 4 cebule szalotki
- 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 kapusta pekińska
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka soli
- Na ciasto:
- 500 g mąki
- 200 ml wody
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską oraz szczypiorek pokroić drobno. Mięso przełożyć do miski, wlać do niego 200 ml letniej wody i wyrabiać ręcznie do czasu, aż zacznie się kleić. Wtedy dodać do niego pokrojone warzywa. Szalotki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać reszty do składników wraz z imbirem i szczyptą soli. Całość dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z 200 ml wody, następnie wyrabiać do momentu, aż powstanie elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, wyciąć w nim krążki o średnicy 5 cm i nałożyć łyżeczką wymieszane składniki. Następnie wszystko skleić "w torebki". Zagotować 2 l wody, po czym wrzucić pierogi i zamieszać. Wlać do tego 1,5 szklanki zimnej wody i ponownie zagotować. Po zagotowaniu wlać jeszcze raz 1,5 szklanki zimnej wody i znów zagotować. Następnie wszystko odcedzić i przełożyć do miski. Podawać z sosem przelanym do drugiej miseczki.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z 200 ml wody, następnie wyrabiać do momentu, aż powstanie elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, wyciąć w nim krążki o średnicy 5 cm i nałożyć łyżeczką wymieszane składniki. Następnie wszystko skleić "w torebki". Zagotować 2 l wody, po czym wrzucić pierogi i zamieszać. Wlać do tego 1,5 szklanki zimnej wody i ponownie zagotować. Po zagotowaniu wlać jeszcze raz 1,5 szklanki zimnej wody i znów zagotować. Następnie wszystko odcedzić i przełożyć do miski. Podawać z sosem przelanym do drugiej miseczki.
Komentarze (0)