Jeże czekoladowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1529
Składniki:
- 200 g herbatników
- 200 g płatków migdałowych
- 150 g masła
- 30 ml ciemnego rumu
- 4 łyżki Nutelli
- kilka cukierków M&M's
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki tartej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 1 łyżka mielonych orzechów włoskich
Opis przygotowania:
Masło stopić w rondlu na małym ogniu, dodać do niego tartą czekoladę, wsypać 2 łyżki kakao oraz cukier i wlać rum. Całość dokładnie wymieszać, dodać pokruszone herbatniki, dżem z czarnej porzeczki, mielone orzechy włoskie i wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Wymieszane ściągnąć z ognia, przestudzić, po czym wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i uformować z tego dwie większe kulki z łapkami oraz dwie mniejsze z noskiem jeża. Kulki nałożyć na siebie, docisnąć ręcznie, całość wysmarować Nutellą i wbić migdałowe, które będą stanowić igły jeża. Cukierki M&M's wykorzystać do naklejenia na nos jeża. Następnie całego posypać 1 łyżką kakao.
Komentarze (0)