Jeże czekoladowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1529
Jeże czekoladowe
fot. United States Mission Geneva / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 200 g płatków migdałowych
  • 150 g masła
  • 30 ml ciemnego rumu
  • 4 łyżki Nutelli
  • kilka cukierków M&M's
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki tartej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżka mielonych orzechów włoskich

Opis przygotowania:

Masło stopić w rondlu na małym ogniu, dodać do niego tartą czekoladę, wsypać 2 łyżki kakao oraz cukier i wlać rum. Całość dokładnie wymieszać, dodać pokruszone herbatniki, dżem z czarnej porzeczki, mielone orzechy włoskie i wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Wymieszane ściągnąć z ognia, przestudzić, po czym wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i uformować z tego dwie większe kulki z łapkami oraz dwie mniejsze z noskiem jeża. Kulki nałożyć na siebie, docisnąć ręcznie, całość wysmarować Nutellą i wbić migdałowe, które będą stanowić igły jeża. Cukierki M&M's wykorzystać do naklejenia na nos jeża. Następnie całego posypać 1 łyżką kakao.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów