Biszkopty czekoladowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 46
Biszkopty czekoladowe
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 100 g cukru pudru
  • 80 g mąki pszennej (przesianej)
  • 4 jajka
  • Masa czekoladowa:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka kakao
  • Opcjonalnie:
  • polewa toffi

Opis przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka wbić do miski i ubić je mikserem na sztywną pianę. Żółtka przełożyć do kolejnej miski, wsypać do nich stopniowo mąkę, cukier i również ubić mikserem na jednolitą masę. Do ubitej wcześniej piany z białek dodać ubitą masę z żółtek i całość zmiksować na jednolitą masę. Wszystko przełożyć do szprycy i wycisnąć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształt biszkoptów (należy pamiętać o zachowaniu kilku centymetrowych odstępów pomiędzy biszkoptami). Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu biszkopty wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować masę czekoladową: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki i przełożyć je do miski. Wsypać do tego kakao, dodać masło i całość rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Następnie dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i nałożyć na upieczone wcześniej biszkopty

Na koniec można polać polewą toffi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów