Biszkopty czekoladowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 691
Składniki:
- Ciasto:
- 100 g cukru pudru
- 80 g mąki pszennej (przesianej)
- 4 jajka
- Masa czekoladowa:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka kakao
- Opcjonalnie:
- polewa toffi
Opis przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka wbić do miski i ubić je mikserem na sztywną pianę. Żółtka przełożyć do kolejnej miski, wsypać do nich stopniowo mąkę, cukier i również ubić mikserem na jednolitą masę. Do ubitej wcześniej piany z białek dodać ubitą masę z żółtek i całość zmiksować na jednolitą masę. Wszystko przełożyć do szprycy i wycisnąć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształt biszkoptów (należy pamiętać o zachowaniu kilku centymetrowych odstępów pomiędzy biszkoptami). Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu biszkopty wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować masę czekoladową: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki i przełożyć je do miski. Wsypać do tego kakao, dodać masło i całość rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Następnie dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i nałożyć na upieczone wcześniej biszkopty
Na koniec można polać polewą toffi.
Przygotować masę czekoladową: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki i przełożyć je do miski. Wsypać do tego kakao, dodać masło i całość rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Następnie dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i nałożyć na upieczone wcześniej biszkopty
Na koniec można polać polewą toffi.
Komentarze (0)