Jarzębina smażona
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4367
Składniki:
- 3 litry dojrzałej jarzębiny
- 1 kg cukru
Opis przygotowania:
Jarzębinę namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny. Po tym czasie odcedzić, osuszyć z wody i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Podczas pieczenia należy potrząsać blachą, aby jarzębina przypiekła się z każdej strony. Powinna zmienić kolor. Po przypieczeniu przesypać ją do rondla i zasypać 3 łyżkami cukru. Kiedy cukier zostanie wciągnięty - znów posypać 3 łyżkami i odczekać, aż puści sok. Czynność tę powtórzyć czterokrotnie. Po ostatnim posypaniu cukrem całość postawić na małym ogniu i smażyć, aż powstanie gęsty syrop. Syrop przecedzić przez sito, jagody jarzębiny ponownie zasypać cukrem i odczekać, aż cukier się rozpuści. Dobrze wymieszać, odcisnąć trochę soku, a część pozostawić . Gotowy sok przelać do butelek, a powstałą konfiturę wykorzystać do smarowania pieczywa lub do ciasta.
Komentarze (0)