Jarmuż z fasola i cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2797
Składniki:
- 300 g czerwonej fasoli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek jarmużu
- sól
- pieprz biały mielony
Opis przygotowania:
Jarmuż umyć i pokroić na kawałki. Następnie fasolę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, potem zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej odcedzoną fasolę i smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i razem z pokrojonym wcześniej jarmużem dodać do fasoli. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, dokładnie wymieszać i dusić razem pod przykryciem do miękkości warzyw na średnim ogniu. Kiedy warzywa zmiękną ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)