Jarmuż z fasola i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2797
Jarmuż z fasola i cebulą
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g czerwonej fasoli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek jarmużu
  • sól
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania:

Jarmuż umyć i pokroić na kawałki. Następnie fasolę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, potem zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej odcedzoną fasolę i smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i razem z pokrojonym wcześniej jarmużem dodać do fasoli. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, dokładnie wymieszać i dusić razem pod przykryciem do miękkości warzyw na średnim ogniu. Kiedy warzywa zmiękną ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów