Fasola z ryżem i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1455

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 8 cebul
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 szklanka ciemnego ryżu
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż ciemny opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowany odparować i przełożyć do miski. Cebule obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Czerwoną fasolę wraz z zalewa przelać do rondla, wlać do niej sos sojowy oraz wodę, wsypać mieloną paprykę chili oraz kolendrę, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, wymieszać i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem w misce. Następnie dodać do tego ugotowane cebule i wszystko polać śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów