Fasola z ryżem i cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1648
Składniki:
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- 8 cebul
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 szklanka ciemnego ryżu
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż ciemny opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowany odparować i przełożyć do miski. Cebule obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Czerwoną fasolę wraz z zalewa przelać do rondla, wlać do niej sos sojowy oraz wodę, wsypać mieloną paprykę chili oraz kolendrę, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, wymieszać i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem w misce. Następnie dodać do tego ugotowane cebule i wszystko polać śmietaną.
Komentarze (0)