Jamajskie paszteciki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2848
Składniki:
- 500 ml białego piwa
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka cukru
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 łyżki kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mineralnej wody niegazowanej
- szczypta soli
- Farsz:
- 200 g łopatki wołowej bez kości
- 200 g soi
- 2 piersi z kurczaka
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki chili
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- sól
Opis przygotowania:
Imbir umyć, osączyć z wody, pokroić go w cienka słomkę, przełożyć do szklanek, zasypać cukrem, zalać jasnym piwem, wstawić do lodówki i trzymać do chwili przygotowania pasztecików.
Przygotować farsz: soję opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 500 ml bulionu warzywnego, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Wołowinę oraz piersi z kurczaka przełożyć razem do jednego rondla, dodać do nich świeży tymianek, obraną ze skóry cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i całość zalać pozostałym bulionem warzywnym. Zalane składniki gotować do miękkości mięsa. Po ugotowaniu odcedzić wołowinę. Piersi z kurczaka oraz cebulę z czosnkiem pokroić na małe kawałki i przełożyć do miksera. Do składników w mikserze dodać ugotowaną wcześniej soję, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną, ostrą papryka chili, kminkiem i kolendrą, wlać do tego sos Worcestershire i oliwę z oliwek. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z curry, kurkumą i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać wodę mineralną i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i nałożyć na nie zmiksowane składniki farszu. Wszystko złożyć na pół, dobrze zlepić ręcznie i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i podawać razem z piwem z lodówki.
Przygotować farsz: soję opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 500 ml bulionu warzywnego, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Wołowinę oraz piersi z kurczaka przełożyć razem do jednego rondla, dodać do nich świeży tymianek, obraną ze skóry cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i całość zalać pozostałym bulionem warzywnym. Zalane składniki gotować do miękkości mięsa. Po ugotowaniu odcedzić wołowinę. Piersi z kurczaka oraz cebulę z czosnkiem pokroić na małe kawałki i przełożyć do miksera. Do składników w mikserze dodać ugotowaną wcześniej soję, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną, ostrą papryka chili, kminkiem i kolendrą, wlać do tego sos Worcestershire i oliwę z oliwek. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z curry, kurkumą i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać wodę mineralną i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i nałożyć na nie zmiksowane składniki farszu. Wszystko złożyć na pół, dobrze zlepić ręcznie i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i podawać razem z piwem z lodówki.
Komentarze (1)
Świetny przepis zwłaszcza ta kurkuma i.curry do ciasta zaczerpnė.pomysł dziėkujė