Jajka z ziemniakami i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 955
Jajka z ziemniakami i boczkiem
fot. sowwwel / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 250 g wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 128%
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i drobno pokroić. Następnie ziemniaki obrać ze skóry, umyć, potem przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, dodać do nich masło, zalać śmietaną i dobrze utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Jajka przełożyć do rondla, zalać je 1 l wody i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek i przekroić na połowy. Na przekrojone jajka nałożyć szprycą ubitą masę ziemniaczaną. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony boczek wraz z tłuszczem dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów