Jajka z ziemniakami i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1146
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 250 g wędzonego boczku
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 128%
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i drobno pokroić. Następnie ziemniaki obrać ze skóry, umyć, potem przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, dodać do nich masło, zalać śmietaną i dobrze utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Jajka przełożyć do rondla, zalać je 1 l wody i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek i przekroić na połowy. Na przekrojone jajka nałożyć szprycą ubitą masę ziemniaczaną. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony boczek wraz z tłuszczem dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)