Jajka z ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 442
Jajka z ziemniakami
fot. jeffreyw (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki sosu chili
  • sól
  • pieprz kolorowy (świeżo zmielony)
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Następnie wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu ziemniaki wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową, wyłożyć na talerz i oprószyć szczyptą soli. Jajka wbić na patelnię bez tłuszczu i smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do ziemniaków na talerzu. Wszystko polać sosem chili, oprószyć pieprzem i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów