Jajka z ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 625
Składniki:
- 4 jajka
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki sosu chili
- sól
- pieprz kolorowy (świeżo zmielony)
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Następnie wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu ziemniaki wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową, wyłożyć na talerz i oprószyć szczyptą soli. Jajka wbić na patelnię bez tłuszczu i smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do ziemniaków na talerzu. Wszystko polać sosem chili, oprószyć pieprzem i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)