Jajka gotowane z ziemniakami, boczkiem i szczawiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2657
Składniki:
- 15 dag wędzonego boczku w plastrach
- 4 jajka
- 4 łyżki soli kamiennej
- 3 ziemniaki
- 1 pęczek szczawiu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Szczaw umyć, osączyć z wody, usunąć ogonki i pokroić drobno. Następnie ziemniaki gotowane zmiksować ze szczawiem. Jajka umyć, ściąć ostrożnie nożem do jajek górną części skorupki i nałożyć na surowe jajka zmiksowane składniki. Potem całość wstawić do rondla z niewielką ilością wody (powinna dostawać do połowy jajek) i zagotować. Gotowe jajka wyciągnąć z wody i wyłożyć na talerz oprószony solą kamienną. Boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do potrawy.
Komentarze (0)