Jajka gotowane z ziemniakami, boczkiem i szczawiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2631
Jajka gotowane z ziemniakami, boczkiem i szczawiem
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 15 dag wędzonego boczku w plastrach
  • 4 jajka
  • 4 łyżki soli kamiennej
  • 3 ziemniaki
  • 1 pęczek szczawiu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Szczaw umyć, osączyć z wody, usunąć ogonki i pokroić drobno. Następnie ziemniaki gotowane zmiksować ze szczawiem. Jajka umyć, ściąć ostrożnie nożem do jajek górną części skorupki i nałożyć na surowe jajka zmiksowane składniki. Potem całość wstawić do rondla z niewielką ilością wody (powinna dostawać do połowy jajek) i zagotować. Gotowe jajka wyciągnąć z wody i wyłożyć na talerz oprószony solą kamienną. Boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów