Jajka z tortillą i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 670
Składniki:
- 4 placki tortilli
- 4 łyżki sosu chili
- 2 jajka
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 dojrzałe awokado
- sól
- pęczek drobnego szczypiorku
Opis przygotowania:
Awokado oraz szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Szczypiorek drobno posiekać. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Placki tortilli wysmarować sosem chili i posypać tartym parmezanem. Następnie ostrym nożem pokroić je w małe trójkąty i przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do chwili, aż tortilla zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć ją z piekarnika i wyłożyć na talerz. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do tortilli na talerzu. Wszystko oprószyć szczyptą soli i posypać pokrojonym wcześniej awokado oraz szczypiorkiem.
Komentarze (0)