Jajka z tortillą i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 670
Jajka z tortillą i awokado
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 placki tortilli
  • 4 łyżki sosu chili
  • 2 jajka
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 dojrzałe awokado
  • sól
  • pęczek drobnego szczypiorku

Opis przygotowania:

Awokado oraz szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Szczypiorek drobno posiekać. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Placki tortilli wysmarować sosem chili i posypać tartym parmezanem. Następnie ostrym nożem pokroić je w małe trójkąty i przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do chwili, aż tortilla zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć ją z piekarnika i wyłożyć na talerz. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do tortilli na talerzu. Wszystko oprószyć szczyptą soli i posypać pokrojonym wcześniej awokado oraz szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów