Ciasto z pigwą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2481
Ciasto z pigwą
fot. GimmeFood :) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
  • 0,5 szklanki śmietany 18 %
  • Na wypełnienie:
  • 4 owoce pigwy
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Wlać do niej śmietanę, dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki.

Przygotować wypełnienie: pigwę umyć, obrać ze skóry, przekroić, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Wodę przelać do rondla, wsypać cukier, wlać ekstrakt waniliowy, wsypać cynamon i zagotować. Do zagotowanych składników dodać pokrojoną pigwę i gotować na średnim ogniu do czasu, aż zmięknie. Wtedy ściągnąć z ognia i odcedzić z syropu.

Wyciągnąć ciasto z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 3 mm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek rozwałkowanego ciasta nałożyć odcedzoną z syropu pigwę, po czym wszystko zawinąć ciastem. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów