Ciasto z pigwą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2693
Składniki:
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
- 0,5 szklanki śmietany 18 %
- Na wypełnienie:
- 4 owoce pigwy
- 3 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Wlać do niej śmietanę, dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki.
Przygotować wypełnienie: pigwę umyć, obrać ze skóry, przekroić, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Wodę przelać do rondla, wsypać cukier, wlać ekstrakt waniliowy, wsypać cynamon i zagotować. Do zagotowanych składników dodać pokrojoną pigwę i gotować na średnim ogniu do czasu, aż zmięknie. Wtedy ściągnąć z ognia i odcedzić z syropu.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 3 mm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek rozwałkowanego ciasta nałożyć odcedzoną z syropu pigwę, po czym wszystko zawinąć ciastem. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Przygotować wypełnienie: pigwę umyć, obrać ze skóry, przekroić, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Wodę przelać do rondla, wsypać cukier, wlać ekstrakt waniliowy, wsypać cynamon i zagotować. Do zagotowanych składników dodać pokrojoną pigwę i gotować na średnim ogniu do czasu, aż zmięknie. Wtedy ściągnąć z ognia i odcedzić z syropu.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 3 mm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek rozwałkowanego ciasta nałożyć odcedzoną z syropu pigwę, po czym wszystko zawinąć ciastem. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)