Foie gras z owocami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3043
Foie gras z owocami
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 10 wątróbek gęsich
  • 8 wątróbek kaczych
  • 100 ml białego wina wytrawnego Porto
  • 4 figi wędzone
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki rozpuszczonego smalcu
  • 2 liście sałaty
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Opis przygotowania:

Wątróbki gęsie oraz kacze umyć, pozbawić z błon oraz żył i moczyć przez 2 godziny w mleku. Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Gruszki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plastry i dodać do sałaty. Figi wędzone pokroić na kawałki, zalać je syropem klonowym i dodać do składników. Następnie namoczone wątróbki osączyć z mleka, zmielić maszynką do mięsa i przełożyć do miski. Do zmielonych wątróbek wsypać bułkę tartą, wlać wino wytrawne, wlać rozpuszczony smalec i wbić jajko. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Wyrobioną masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 50 minut. Gotowy pasztet wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i dodać do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów