Foie gras z owocami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3290
Składniki:
- 10 wątróbek gęsich
- 8 wątróbek kaczych
- 100 ml białego wina wytrawnego Porto
- 4 figi wędzone
- 2 gruszki
- 2 łyżki rozpuszczonego smalcu
- 2 liście sałaty
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 jajko
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
Opis przygotowania:
Wątróbki gęsie oraz kacze umyć, pozbawić z błon oraz żył i moczyć przez 2 godziny w mleku. Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Gruszki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plastry i dodać do sałaty. Figi wędzone pokroić na kawałki, zalać je syropem klonowym i dodać do składników. Następnie namoczone wątróbki osączyć z mleka, zmielić maszynką do mięsa i przełożyć do miski. Do zmielonych wątróbek wsypać bułkę tartą, wlać wino wytrawne, wlać rozpuszczony smalec i wbić jajko. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Wyrobioną masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 50 minut. Gotowy pasztet wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)