Jajka w sosie sojowym

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3018
Jajka w sosie sojowym
fot. KFoodaddict / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 czerwona papryczka chili do dekoracji
  • 0,5 szklanki ciemnego sosu sojowego

Opis przygotowania:

Jajka przełożyć do rondla, zalać je taką ilością wody, aby nie wystawały, ugotować na twardo, po czym odcedzić i obrać ze skorupek. Do rondla wlać wodę, sos sojowy, wsypać cukier, wymieszać i postawić na średnim ogniu. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do gotowanych składników wraz z obranymi wcześniej jajkami. Całość gotować przez 5 minut. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować papryczką chili.

2 komentarze

Zrobiłam wszystko dokładnie z przepisem, ale wyszły niesmaczne.. może to kwestia gustu, ale nie polecam tego przepisu ://

Nawet z keczupem nie dało się zjeść? :D

Podobne przepisy