Jajka z parmezanem, rzodkiewką i sosem sojowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1618
Jajka z parmezanem, rzodkiewką i sosem sojowym
fot. palmetto cheese / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 20 g tartego parmezanu
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki chili
  • 1 kwiat gerbery do dekoracji
  • pęczek rzodkiewki
  • sól

Opis przygotowania:

Rzodkiewkę, umyć, osączyć z wody, odciąć liście i korzonki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Jajka włożyć do rondla, po czym zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić i obrać ze skorupek. Obrane przekroić na połówki i wyciągnąć z nich żółtka. Żółtka dodać do pokrojonej rzodkiewki, wsypać do tego tarty parmezan, doprawić do smaku szczyptą soli i dokładnie rozetrzeć widelcem. Roztarte składniki nałożyć w miejsca wyciągniętych żółtek i przełożyć na talerz. Całość zalać sosem sojowym, posypać mielona papryką chili i udekorować kwiatem gerbery.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów