Jajka z ryżem i golonką wieprzową w sosie sojowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1646
Składniki:
- 300 g konserwowej golonki wieprzowej
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka kleistego ryżu
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Golonkę wieprzową wyciągnąć z konserwy, podzielić na porcje i przełożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na golonkę na talerzu. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego umyty i osączony z wody szpinak. Oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć go z ognia i wyłożyć na golonkę na talerzu. Jajka wbić do rondla z 1 l gotującej się wody i gotować do chwili, aż się zetną. Wtedy wyciągnąć je z wody i dodać do całości. Wszystko posypać świeżo zmielonym pieprzem i zalać sosem sojowym.
Komentarze (0)