Wątróbka z marchewką w sosie grzybowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2440
Składniki:
- 300 g wątróbki drobiowej
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- pieprz
- sól
- Sos:
- 10 g suszonych podgrzybków
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
- 1 cebula
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka maki pszennej
Opis przygotowania:
Podgrzybki suszone zalać dwoma szklankami wrzącej wody i moczyć przez 40 minut. Marchew oraz wątróbkę drobiową umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wątróbkę oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryką i lekko ją przyrumienić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Następnie ściągnąć ją z ognia i trzymać w ciepłym.
Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać osączone podgrzybki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego zrumienioną wcześniej wątróbkę, ziele angielskie, liść laurowy, wsypać suszony majeranek i całość zalać bulionem warzywnym. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wlać do tego śmietanę wymieszaną z mąką, po czym wszystko ponownie dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać starta marchewką.
Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać osączone podgrzybki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego zrumienioną wcześniej wątróbkę, ziele angielskie, liść laurowy, wsypać suszony majeranek i całość zalać bulionem warzywnym. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wlać do tego śmietanę wymieszaną z mąką, po czym wszystko ponownie dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać starta marchewką.
Komentarze (0)