Wątróbka z marchewką w sosie grzybowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2440
Wątróbka z marchewką w sosie grzybowym
fot. Wootang01 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • pieprz
  • sól
  • Sos:
  • 10 g suszonych podgrzybków
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka maki pszennej

Opis przygotowania:

Podgrzybki suszone zalać dwoma szklankami wrzącej wody i moczyć przez 40 minut. Marchew oraz wątróbkę drobiową umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wątróbkę oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryką i lekko ją przyrumienić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Następnie ściągnąć ją z ognia i trzymać w ciepłym.

Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać osączone podgrzybki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego zrumienioną wcześniej wątróbkę, ziele angielskie, liść laurowy, wsypać suszony majeranek i całość zalać bulionem warzywnym. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wlać do tego śmietanę wymieszaną z mąką, po czym wszystko ponownie dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać starta marchewką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów