Jajka w śmietanie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 1639
Składniki:
- 6 jaj kurzych
- 6 łyżeczek syropu klonowego
- 3 łyżki śmietany kremówki
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól morska
- sól jodowana
Opis przygotowania:
Jajka umyć i osączyć z wody. Ostrym nożem lub nożyczkami do jaj usunąć z jednej strony górną część skorupki. Następnie ze skorupek usunąć żółtka z białkiem, po czym żółtka oddzielić od białek. Natomiast same żółtka wrzucić z powrotem do pustych skorupek jaj i wstawić je do rondla, zalanego wodą do połowy skorupek. Całość w rondlu doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, przestudzić i wlać po 1 łyżeczce syrop klonowego. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z pozostałymi białkami jaj na sztywną pianę, a po ubiciu dodać ją do składników w skorupkach. Wszystko oprószyć szczyptą soli jodowanej i wyłożyć na talerz z solą morską.
Komentarze (0)