Ciecierzyca w pomidorach i mango

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1758
Ciecierzyca w pomidorach i mango
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g ciecierzycy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki sera feta
  • 2 owoce awokado
  • 4 kromki chleba cebulowego
  • 1 cytryna
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciecierzycę moczyć przez 4 godziny, po czym ugotować ją w tej samej, lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodać do niej przecier pomidorowy, doprawić pieprzem i przełożyć do miseczki. Na ciecierzycę nałożyć ser feta i posypać dużą ilością zielonej pietruszki. Jajka ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i położyć na kromkach chleba obok miski z ciecierzycą i oprószyć je pieprzem. Awokado umyć, obrać ze skory, pozbawić pestek, pokroić w plastry i przełożyć na talerz, obok chleba. Cytrynę pokroić w ćwiartki i dodać do awokado.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów