Smażone zielone pomidory z serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2938
Składniki:
- 20 g sera pleśniowego
- 4 zielone pomidory
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 liście bazylii
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonego majeranku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Pomidory umyć, osączyć z wody, pokroić w plastry, oprószyć, solą, pieprzem i majerankiem. Jajko roztrzepać widelcem na jednym talerzu, a na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Następnie plastry pomidorów panierować w jajku, potem w bułce tartej i wrzucić na mocno rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, posypać pokruszonym drobno serem pleśniowym i udekorować listkami bazylii.
Komentarze (0)