Jajka sadzone z tatarem z łososia
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3138
Składniki:
- 4 jajka
- 400 g wędzonego łososia
- puszka sardynek w oleju
- 4 łyżki kaparów
- 2 cebulki dymki
- mała główka sałaty
- pęczek rzodkiewek
- 4 łyżki oliwy
- łyżka oleju
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki białego, półwytrawnego wina
- sól, pieprz, cukier
Opis przygotowania:
Łososia posiekać. Sardynki osączyć i drobno pokroić. Cebulki umyć, oczyścić, pokroić w cienkie krążki. Wymieszać z sardynkami. Sałatę umyć, osączyć. Rzodkiewki przekroić na pół. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i winem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Olej rozgrzać na patelni. Wbić jajka. Usmażyć. Na 4 talerzach rozłożyć porcje łososia, a obok - sardynki z dymką. Udekorować sałatą, rzodkiewkami i kaparami. Skropić sosem. Na wierzchu położyć po sadzonym jajku.
Komentarze (0)