Jajka sadzone z tatarem z łososia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3138
Jajka sadzone z tatarem z łososia
fot. PatCastaldo / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 400 g wędzonego łososia
  • puszka sardynek w oleju
  • 4 łyżki kaparów
  • 2 cebulki dymki
  • mała główka sałaty
  • pęczek rzodkiewek
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki białego, półwytrawnego wina
  • sól, pieprz, cukier

Opis przygotowania:

Łososia posiekać. Sardynki osączyć i drobno pokroić. Cebulki umyć, oczyścić, pokroić w cienkie krążki. Wymieszać z sardynkami. Sałatę umyć, osączyć. Rzodkiewki przekroić na pół. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i winem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Olej rozgrzać na patelni. Wbić jajka. Usmażyć. Na 4 talerzach rozłożyć porcje łososia, a obok - sardynki z dymką. Udekorować sałatą, rzodkiewkami i kaparami. Skropić sosem. Na wierzchu położyć po sadzonym jajku.

Autor: lelandgaunt

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów