Jaja sadzone z makaronem, serem i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2810
Składniki:
- 30 g makaronu lasagnette
- 20 g wędzonego boczku w plastrach
- 4 jajka
- 4 plastry szynki wędzonej
- 4 plastry zielonego sera gouda z szałwią
- 2 łyżki oleju
- sól
Opis przygotowania:
Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Plastry boczku przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, dodać ugotowany wcześniej makaron i smażyć do czasu, aż składniki się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Plastry szynki przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć przez 30 sekund. Następnie na smażoną szynkę przełożyć plastry sera zielonego gouda i smażyć do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wbić do tego jajka, oprószyć szczyptą soli i smażyć pod przykryciem do ścięcia się białek, po czym usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)