Jaja sadzone z makaronem, serem i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2831
Jaja sadzone z makaronem, serem i szynką
fot. jscatty / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu lasagnette
  • 20 g wędzonego boczku w plastrach
  • 4 jajka
  • 4 plastry szynki wędzonej
  • 4 plastry zielonego sera gouda z szałwią
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Plastry boczku przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, dodać ugotowany wcześniej makaron i smażyć do czasu, aż składniki się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Plastry szynki przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć przez 30 sekund. Następnie na smażoną szynkę przełożyć plastry sera zielonego gouda i smażyć do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wbić do tego jajka, oprószyć szczyptą soli i smażyć pod przykryciem do ścięcia się białek, po czym usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów