Jajka po benedyktyńsku z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2166
Składniki:
- 50 ml pikantnego keczupu
- 4 plastry żółtego sera
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 1 seler
- 1 łyżeczka mielonego majeranku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry, pokroić w kostkę, po czym zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w plastry. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać ugotowany wcześniej seler, pokrojoną paprykę, oprószyć mielonym majerankiem, szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty. Potem ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, wbić do tego jajka, posolić i smażyć pod przykryciem, aż się zaczną ścinać. Wtedy nałożyć na nie plastry sera żółtego i smażyć do czasu, aż ser się roztopi. Całość ściągnąć z ognia i dodać do składników. Na koniec polać pikantnym keczupem.
Komentarze (0)