Jajka po benedyktyńsku jabłkami i selerem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1834
Składniki:
- 4 jajka
- 4 jabłka Golden
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka jogurty greckiego
- 1 seler
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na cienkie kawałki i dodać do szpinaku. Seler obrać ze skóry, pokroić w plastry o grubości 1 cm, zalać go 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników na talerzu. Składniki na talerzu skropić oliwą z oliwek. Następnie jajka wbić do rondla z 1 l gotującej się wody i gotować do czasu, aż białka się zetną. Wtedy łyżką cedzakową wyciągnąć je z wody i dodać do całości. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, dodać do kubka wraz z majonezem, jogurtem greckim oraz szczyptą soli, wymieszać i polać składniki. Gotową potrawę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)