Jajka po benedyktyńsku jabłkami i selerem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1834
Jajka po benedyktyńsku jabłkami i selerem
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 jabłka Golden
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka jogurty greckiego
  • 1 seler
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na cienkie kawałki i dodać do szpinaku. Seler obrać ze skóry, pokroić w plastry o grubości 1 cm, zalać go 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników na talerzu. Składniki na talerzu skropić oliwą z oliwek. Następnie jajka wbić do rondla z 1 l gotującej się wody i gotować do czasu, aż białka się zetną. Wtedy łyżką cedzakową wyciągnąć je z wody i dodać do całości. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, dodać do kubka wraz z majonezem, jogurtem greckim oraz szczyptą soli, wymieszać i polać składniki. Gotową potrawę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów