Tulumba
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 8851
Składniki:
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki mielonych pistacji
- 1,5 szklanki oliwy z oliwek
- Na ciasto:
- 4 jajka
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki margaryny Kasia
- 1 szklanka mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- Na syrop:
- 2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Opis przygotowania:
Przygotować syrop: cukier wsypać do rondla, wlać wodę oraz sok cytrynowy i gotować na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż rozpuszczone składniki zgęstnieją, tworząc syrop. Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić.
Przygotować ciasto: margarynę stopić na patelni, wlać do niej wodę, dodać sól i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, dodać mąkę i cały czas mieszać drewnianą łyżką, aż utworzy się gęsta masa. Przestudzić, wbić do niej jajka i całość ugniatać przez 10 minut ręcznie. Ugniecioną przełożyć do szprycy i wycisnąć małe porcje na rozgrzaną oliwę na patelni. Smażyć na złoty kolor na małym ogniu. Usmażone osączyć z tłuszczu i włożyć na 10 minut do wcześniej przygotowanego syropu. Następnie przełożyć na talerz i na wierzch wyłożyć śmietanę kremówkę oraz posypać mielonymi pistacjami.
Przygotować ciasto: margarynę stopić na patelni, wlać do niej wodę, dodać sól i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, dodać mąkę i cały czas mieszać drewnianą łyżką, aż utworzy się gęsta masa. Przestudzić, wbić do niej jajka i całość ugniatać przez 10 minut ręcznie. Ugniecioną przełożyć do szprycy i wycisnąć małe porcje na rozgrzaną oliwę na patelni. Smażyć na złoty kolor na małym ogniu. Usmażone osączyć z tłuszczu i włożyć na 10 minut do wcześniej przygotowanego syropu. Następnie przełożyć na talerz i na wierzch wyłożyć śmietanę kremówkę oraz posypać mielonymi pistacjami.
Komentarze (0)