Tulumba

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 8851
Tulumba
fot. balavenise / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki mielonych pistacji
  • 1,5 szklanki oliwy z oliwek
  • Na ciasto:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki margaryny Kasia
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na syrop:
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Opis przygotowania:

Przygotować syrop: cukier wsypać do rondla, wlać wodę oraz sok cytrynowy i gotować na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż rozpuszczone składniki zgęstnieją, tworząc syrop. Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić.

Przygotować ciasto: margarynę stopić na patelni, wlać do niej wodę, dodać sól i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, dodać mąkę i cały czas mieszać drewnianą łyżką, aż utworzy się gęsta masa. Przestudzić, wbić do niej jajka i całość ugniatać przez 10 minut ręcznie. Ugniecioną przełożyć do szprycy i wycisnąć małe porcje na rozgrzaną oliwę na patelni. Smażyć na złoty kolor na małym ogniu. Usmażone osączyć z tłuszczu i włożyć na 10 minut do wcześniej przygotowanego syropu. Następnie przełożyć na talerz i na wierzch wyłożyć śmietanę kremówkę oraz posypać mielonymi pistacjami.

Komentarze (0)