Pionono

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3435
Pionono
fot. From Argentina With Love / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 20 g szynki w plastrach
  • 20 g sera mozzarella
  • 2 jajka
  • 1 łyżka zielonych oliwek w zalewie
  • 1 czerwona papryka
  • Na ciasto:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła

Opis przygotowania:

Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w cienkie krążki. Ser mozzarella pokroić na kawałki. Dwa jajka zalać wodą, ugotować na twardo, po czym odcedzić, obrać ze skorupek i pokroić w cienkie krążki. Paprykę umyć, osączyć z wody, usunąć nasiona i pokroić w plastry.

Przygotować ciasto: 5 jajek wbić do miski, dodać do nich cukier, miód i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy wsypać mąkę, po czym wszystko jeszcze raz zmiksować, aby składniki dobrze się wymieszały. Następnie papier do pieczenia przełożyć na blachę do pieczenia i wysmarować masłem. Na papier wyłożyć ciasto i dokładnie wyrównać łopatką.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 400 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Przestudzone ciasto odwrócić blachą do góry i przełożyć na wilgotną ściereczkę kuchenną. Potem pozbawić blachy i papieru do pieczenia. Na gotowe ciasto nałożyć plastry szynki, pokrojony ser, jajka gotowane, pokrojoną paprykę oraz oliwki. Wszystkie składniki zawinąć razem w rulon wraz z wilgotną ściereczka. Zawinięte ciasto odstawić do lodówki na 20 minut, potem wyciągnąć, odwinąć ściereczkę, ciasto zaś pokroić na porcje.

Komentarze (0)