Jajecznica z mięsem, serem i grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3484
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 10 g tartego parmezanu
- 6 łyżek oleju
- 1 bagietka
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- pęczek szczypiorku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- Jajecznica:
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
Opis przygotowania:
Szczypiorek oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Bagietkę pokroić w cienkie kromki. Następnie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni i dodać do tego mięso mielone. Oprószyć je szczyptą soli, suszonym tymiankiem, wymieszać i smażyć do chwili, aż mieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego pokrojoną wcześniej cebulę, ponownie wymieszać i smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli.
Przygotować jajecznicę: jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać do smażonych na patelni i całość dokładnie wymieszać. Wszystko smażyć do chwili, aż jajka się zetną. Wówczas smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Rozgrzać pozostały olej na patelni, zrumienić na nim kromki z bagietki z obu stron i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem, tartym parmezanem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Gotową potrawę udekorować natką zielonej pietruszki.
Przygotować jajecznicę: jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać do smażonych na patelni i całość dokładnie wymieszać. Wszystko smażyć do chwili, aż jajka się zetną. Wówczas smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Rozgrzać pozostały olej na patelni, zrumienić na nim kromki z bagietki z obu stron i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem, tartym parmezanem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Gotową potrawę udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)