Jajecznica z serem i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1861
Jajecznica z serem i awokado
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 dojrzale awokado
  • 1 łyżka oleju
  • 1 główka czerwonej sałaty
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • Jajecznica:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka tartego sera gouda
  • 1 cebula

Opis przygotowania:

Sałatę oraz awokado umyć i osaczyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Awokado przekroić na połówki, usunąć pestkę, a miąższ wydrążyć łyżeczką do miski.

Przygotować jajecznicę: jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, tarty ser Gouda i całość roztrzepać widelcem. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać wydrążony wcześniej miąższ z awokado i wlać do tego roztrzepane składniki z kubka. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili ścięcia jaj. Potem ściągnąć z ognia, napełnić nimi wydrążone z miąższu awokado i dodać do potrawy.

Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów