Jajecznica z serem i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1861
Składniki:
- 2 dojrzale awokado
- 1 łyżka oleju
- 1 główka czerwonej sałaty
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- Jajecznica:
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka 2%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka tartego sera gouda
- 1 cebula
Opis przygotowania:
Sałatę oraz awokado umyć i osaczyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Awokado przekroić na połówki, usunąć pestkę, a miąższ wydrążyć łyżeczką do miski.
Przygotować jajecznicę: jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, tarty ser Gouda i całość roztrzepać widelcem. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać wydrążony wcześniej miąższ z awokado i wlać do tego roztrzepane składniki z kubka. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili ścięcia jaj. Potem ściągnąć z ognia, napełnić nimi wydrążone z miąższu awokado i dodać do potrawy.
Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Przygotować jajecznicę: jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, tarty ser Gouda i całość roztrzepać widelcem. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać wydrążony wcześniej miąższ z awokado i wlać do tego roztrzepane składniki z kubka. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili ścięcia jaj. Potem ściągnąć z ognia, napełnić nimi wydrążone z miąższu awokado i dodać do potrawy.
Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)